Nieuws

Brochure : amateurkunstenvergoeding (AKV)

Deze brochure geeft u meer informatie over de hervorming van het sociaal statuut voor kunstenaars
vanaf 1 januari 2024, wat betreft het gedeelte ‘amateurkunstenvergoeding’ (AKV).

Brochure

Brochure

Hervorming van het statuut van de kunstenaar: wat verandert er?

Hier is een video over wat er zal veranderen na de hervorming.

 

Mededeling van het secretariaat van de Commissie Kunstenaars

Het secretariaat van de Commissie is niet beschikbaar van 23 december tot en met 2 januari.

Gelieve hier rekening mee te houden en tijdig contact met ons op te nemen indien u een vraag heeft met betrekking tot uw dossier of betreffende de registratie van uw prestaties in het kader van de KVR.

Wij wensen u fijne feestdagen.

Mededeling van het secretariaat van de Commissie Kunstenaars

Het secretariaat van de Commissie is niet beschikbaar op 31 oktober, 1 en 2 november en van 11 tot en met 15 november.

Gelieve hier rekening mee te houden en tijdig contact met ons op te nemen, indien u een vraag heeft in verband met uw dossier, of betreffende de registratie van jullie prestaties in het kader van de KVR.

Hervorming van het kunstenaarsstatuut

Vanaf 1 oktober 2022 verandert de werkloosheidsregeling. Werknemers in de kunstensector zullen profiteren van een nieuwe werkloosheidsdekking die beter aan hun profiel en aan de specifieke kenmerken van hun beroep is aangepast.

Deze nieuwe regels worden ingevoerd bij koninklijk besluit van 30 juli 2022, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 23 augustus 2022. Deze tekst, die reeds beschikbaar is op de website van de FOD Justitie, zal worden ingevoegd in het koninklijk besluit van 25 november 1991 tot regeling van de werkloosheid vanaf 1 oktober aanstaande.

Meer informatie over de nieuwe regels die in de nabije toekomst op u van toepassing zullen zijn, vindt u op de website van de RVA. Indien u reeds beschikt over het kunstenaarsstatuut, vindt u nuttige informatie in het informatieblad T29. Indien u nog niet in aanmerking komt voor het kunstenaarsstatuut, maar in de toekomst wel wilt profiteren van de nieuwe maatregelen voor kunstwerkers, raadpleeg dan het informatieblad T30.

Mededeling van het secretariaat van de Commissie Kunstenaars

Wij willen jullie met dit bericht laten weten dat de vergadering van de Nederlandstalige kamer van de Commissie niet kon doorgaan op woensdag 21 september, omdat het quorum niet bereikt was, bij afwezigheid van een RVA-vertegenwoordiger.

Voor de Franstalige kamer moesten de geplande vergaderingen van 15 juni en 28 september worden geannuleerd wegens een door de vakbondsleden ondersteunde staking van bepaalde leden van de artistieke sector, waardoor het quorum om te kunnen samenkomen niet was bereikt.

Gelieve ons te verontschuldigen voor deze annuleringen buiten onze wil om. Wij blijven alles in het werk stellen om jullie aanvragen zo snel mogelijk te behandelen.

Mededeling aan de kunstenaars

Sommigen van u hebben horen spreken over de hervorming, en vragen nog snel een kaart aan voordat deze een feit is.

Dat is niet nodig! Waarom niet?

  • De hervorming voorziet in de vervanging van de KVR (kleinevergoedingsregeling) door de AKV (amateurkunstenvergoeding).
  • Wanneer de hervorming in werking treedt, kunnen geldige kaarten niet langer worden gebruikt, en hoeven kunstenaars geen prestaties meer op Artist@Work te registreren.
  • In het AKV-systeem ligt het dagplafond lager en moet de opdrachtgever de prestatie online registreren. De kunstenaar moet enkel een profiel in het platform aanmaken. Er hoeft vooraf geen specifieke aanvraag meer bij de Commissie ingediend te worden om amateurprestaties te mogen verrichten.

Working in the arts On Tour

14.06 Save the date : Working in the Arts On Tour !

“Van Kunstenaarsstatuut naar kunstwerkattest”

Wil je alles weten over de hervormingen in het kunstenaarsstatuut? Op 14 juni van 19u tot 21u30 gaan kunstwerkers in gesprek met ministers Frank Vandenbroucke en Pierre-Yves Dermagne in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel.

Wil je meedoen? Schrijf je in hier đŸ‘‰https://cutt.ly/MJbNuw1

Het gedetailleerde programma van de “Working in the Arts On Tour” zal binnenkort wordt aangekondigd ...

Facebook Event

Jaarverslag 2021

Ons jaarverslag 2020 staat online in de rubriek “Publicaties”.

Wij nodigen alle personen die belangstelling tonen voor onze werkzaamheden uit om het te raadplegen.